Vi ste ovdje: Euroregija DrinaOpština Plužine

Opština Plužine

Opština Plužine se nalazi na sjeveru Crne Gore. Sjedište opštine je naselje Plužine. Opština Plužine zahvata prostor od 858 km², podijeljena je na šest Mjesnih zajednica i sastoji se od oko 60 sela i zaseoka. Ovaj prostor je nepravilnog elipsastog oblika, a duža osa je meridijanskog pravca. Granice opštine su pretežno prirodne, pa se opština relativno jasno diferencira u odnosu na susjedne opštine. Ovu granicu na sjeveroistoku čini tok rijeke Tare (nizvodno od sela Nikovica). Granica opštinskog područja potom vodi vrhovima Vučeva, tj. razvođem između rijeka Pive, Drine i Sutjeske. Na sjeverozapadu granično područje opštine čine vrhovi Bioča, južni ogranci Volujaka. Ovo je izrazito visoko zemljište, sa vrhovima preko 2300 m.
Ovo je područje istorijsko i poznato kao jedno od najznačajnijih ishodišta migracija, odnosno istorijski posmatrano dosta dugog procesa spuštanja populacije iz visoke zone u zonu relativno nižeg zemljišta. Trenutno u opštini Pluzine živi nešto više od 5000 stanovnika. Od toga najveći broj živi u zoni relativno nižeg zemljišta.
Klima na ovoj teritoriji je umjereno kontinentalna sa relativno toplim ljetima i veoma hladnim zimama. Veći dio opštine ima srednju godišnju temperaturu od 2 – 8 °C. Temperatura raste idući prema dolinama Pive, Tare i Komarnice i u srednjem dostiže vrijednost preko 8 °C u dolinama ovih rijeka.
Na teritoriji opštine Plužine nema industrije koja bi narušila čistoću vazduha, a meteorološki uslovi za disperziju i difuziju polutanata su povoljni.
Teritorija opštine Plužine je na povezanost sa ostalim područjima oslonjena isključivo na drumski saobraćaj. Što se tiče interopštinske povezanosti, pored drumskog saobraćaja, relativno povoljne ali ograničene mogućnosti može da pruži i jezerski saobraćaj organizovan na akumulaciji HE '' Piva”.  Iako većina stanovnika plužinske opštine živi od poljoprivrede i stočarstva, ovo područje ima ogromne potencijale za razvoj turizma. Na žalost, najveći dio njih nije valorizovan na pravi način.
Grandiozni kanjoni Tare, Pive, Komarnice i Sušice, Pivsko jezero, planiski masivi sa prozirnim jezerima (Trnovačko, Stabanjaska i Skrcka), idilična sela Pivske Planine, idealan su ambijent za avanturu, ali i za odmor. Prevaziđenost stereotipa da turizam podrazumijeva sunčanje na plaži i udobnu hotelsku sobu, otvara šansu ovakvoj destinaciji da se probije na evropskom, pa i svjetskom turističkom tžištu. Područje Pive ima sve ono što savremeni turisti traže, potreban je samo dobar marketing da oni saznaju za nju, da dođu i vide, a onda će se, bez sumnje, uvijek ponovo vraćati ovoj divljoj ljepoti.

Zvanična internet stranica: www.pluzine.me

Video Galerija

Euroregija Drina
- sjedište u Foči -
Adresa: Cara Dušana br.77   73300 Foča
Kontakt telefon: +387 58 210 510 
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Fiskalne kase, kompjuteri, webdizajn, internet, servis : sve na jednom mjestu!